Om uitjes te bewaren dien je ingelogd te zijn met een gratis Uitzinnig.nl account. Dan kan je jouw favoriete uitjes altijd op al je apparaten terugvinden.
In het jaar 1762 werd De Kluis op de Schaesberg bij Walem overvallen. Pas vele jaren later werd in oktober 1774, Gertruide Bosch opgepakt. Zij zou meer weten over de boevenbende De Bokkenrijders. Sterker nog, haar vader zou één van de leiders van het laffe addergebroed moeten zijn. Drie jaar lang is Gertruide gemarteld en verhoord, ze noemt wel 50 personen onder wie zichzelf, die mee zouden hebben geholpen met de plundertochten. Tot drie keer toe zegt ze na de marteling dat haar verhaal niet klopt, dat ze maar wat gezegd heeft vanwege de helse pijnen die ze moest doorstaan. Luitenant Voogd Pelerin en Luitenant Drossard Vignon van Staats Valkenburg luidden de noodklok in een brief aan de Staten-Generaal. Na vele onterechte folteringen en veroordelingen stopt de Bokkenrijders jacht rond 1796. Uit monde van Koning Willem I zijn de folteringen tot inhumaan verklaard en gestopt.
Weinig onderwerpen uit het verleden van onze regio zijn zo vaak bestudeerd en hebben zoveel controverses opgeroepen als dat van de beruchte Bokkenrijdersbendes. Tussen 1730 en 1796 hebben zij huisgehouden in de huidige beide Limburgen en in de streek rond Aken. Hoewel zij in onze tijd ook wel eens als revolutionairen en vrijheidsstrijders zijn aangeduid, overheerst nog altijd het beeld van wreedaardige criminelen die onze voorouders een vreselijke schrik aanjoegen. Zo zouden ze een pact met de duivel hebben gesloten door het afleggen van een godslasterlijke eed: ick sweere god en alle sijne he.
Aanvangstijden
8 oktober t/m 26 november 2023: 13:00 uur
Let op: Dit heeft al plaatsgevonden.
Controleer voor een bezoek altijd even de aanvangstijden op de website van de tentoonstelling zelf.
Prijzen
volwassenen €8,-; kinderen tot 12 jaar gratis; museumkaart geldig.