Lactoferrine is een eiwit dat bekend staat om zijn ijzerbindende eigenschappen. Ook is het de afgelopen jaren steeds bekender geworden als voedingssupplement. Dit artikel belicht de inzichten hierover en geeft advies over waar op te letten bij de aanschaf van lactoferrine.
Lactoferrine kort uitgelegd
Lactoferrine is een term die zijn oorsprong vindt in de samenstelling van koemelk ('lacto' voor melk en 'ferrine' voor ijzerbinding). Het is echter niet alleen afkomstig uit melk maar wordt ook door het menselijk lichaam geproduceerd.
Aanwezig in onder meer witte bloedcellen, traanvocht, en zweet, wordt aangenomen dat de productie van lactoferrine toeneemt door intensieve lichaamsbeweging, met de hoogste productie direct na de geboorte.
Moedermelk
Colostrum, de eerste moedermelk na de bevalling, speelt een cruciale rol in de voeding van pasgeborenen door de aanwezigheid van secretoir immunoglobuline A (sIgA), een antilichaam dat in het darmkanaal van de baby functioneert. Ons lichaam produceert lactoferrine, maar in sommige situaties kan de behoefte hieraan toenemen.
Lactoferrine werking
Lactoferrine wordt opgenomen door cellen via de lactoferrinereceptor, voornamelijk gelegen in de hersenen en darmen. Na opname bindt het aan vrije ijzerdeeltjes, waardoor het de groei van pathogenen die ijzer nodig hebben voor vermenigvuldiging, kan beperken. Door ijzer te onderscheppen, helpt lactoferrine ons lichaam beschermen tegen deze pathogenen.
Waarop letten als je lactoferrine wilt kopen?
Voor wie lactoferrine overweegt, zijn vier essentiële criteria van belang:
Conclusie
Lactoferrine staat bekend om zijn ijzerbindende eigenschappen en is een waardevolle aanvulling op de voeding. Bij de keuze voor een lactoferrine supplement is het belangrijk rekening te houden met de wijze van winning, zuiverheid, dosering, en de toevoeging van vitamine C voor maximale effectiviteit en ondersteuning van het immuunsysteem.