Inloggen

Dit moet je weten als je Bitcoin wil kopen

partnerbijdrage

Wil je graag Bitcoins kopen? Is het echter de eerste keer dat je dit gaat doen? Dan spreekt het voor zich dat je mogelijks niet meteen precies zal weten waar je allemaal rekening mee moet houden. Wij kunnen je hierbij helpen! De inhoud van deze pagina geeft je immers precies aan wat je allemaal moet weten over Bitcoin kopen!

Bitcoin kopen kan gebeuren bij verschillende partijen

Het eerste wat je moet doen wanneer je Bitcoin wil kopen is een geschikte partij vinden waar je dit bij kan doen. Grofweg maken we op dit vlak een onderscheid tussen crypto brokers en crypto exchanges.

In de eerste plaats zijn er de crypto brokers. Deze worden vaak aangewezen als de meest geschikte partij om bij te starten. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat je bij deze partijen eenvoudig crypto kan kopen met iDeal of via Bancontact (voor de Belgen). Bij (internationale) crypto exchanges is dat vaak niet mogelijk waardoor er sprake is van een iets hoger gelegen instapdrempel. Ben je een beginnend crypto enthousiasteling? Dan is Bitcoins kopen bij een crypto broker voor jou wellicht de toegankelijkste keuze.

Een ander verhaal wordt het echter wanneer je reeds over meer kennis beschikt over crypto of wanneer je geavanceerde (tradings)mogelijkheden vereist. In dat geval zal je vast kunnen stellen dat een volwaardige crypto exchange jou heel wat meer te bieden heeft. Let op, voordat je een bepaalde partij uit gaat kiezen om bij te investeren of handelen is het altijd een goed idee om even de kosten te vergelijken die door de verschillende partijen in rekening worden gebracht.

Fractionele crypto of Satoshi’s kopen

Het spreekt voor zich dat in één keer één volledige Bitcoin (BTC) kopen voor heel wat mensen niet meer tot de mogelijkheden behoort. Dat hoeft echter ook niet. Hiervoor gelden twee verschillende oplossingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om stukjes Bitcoin te kopen (zogenaamde Satoshi’s), of te kiezen voor fractionele crypto.

In het eerste geval kies je er voor om kleine stukjes Bitcoins te kopen. Door dit op regelmatige basis te doen kan je je holdings stelselmatig en op een financieel toegankelijke wijze vergroten wat als gevolg heeft dat je alsnog toe kan werken naar het in bezit krijgen van één volledig Bitcoin. Voor alle duidelijkheid, ook in dit geval word je echt eigenaar van de (stukjes) Bitcoin die je koopt.

Een ander verhaal wordt het wanneer je kiest voor een investering in fractionele crypto. Ook op deze manier is het mogelijk om te investeren in stukjes Bitcoin, alleen gaat het hierbij om een afgeleid beleggingsproduct waarmee je niet echt eigenaar wordt van de stukjes BTC die je koopt. Beleggen in fractionele crypto brengt vaak aanzienlijke extra kosten met zich mee waar je absoluut op bedacht zou moeten zijn.

Hoeveel kost het om Bitcoins te kopen?

Het budget dat je nodig hebt voor Bitcoins kopen is uiteraard afhankelijk van het moment van aankoop. Bitcoin staat erom bekend een behoorlijk volatiele asset te zijn waardoor diens prijs binnen een korte tijd drastisch kan dalen of stijgen. Het moment van aankoop en de hoeveelheid BTC zal dus bepalend zijn voor het bedrag dat je nodig hebt. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er ook kosten zijn verbonden aan het aan- en verkopen van Bitcoin.

Wat deze kosten betreft maken we concreet een onderscheid tussen de taker fees en de maker fees. De taker fees worden aangerekend wanneer een order meteen wordt uitgevoerd. Kan je order niet direct worden uitgevoerd? Dan zal je te maken hebben met de maker fees. Hou er bovendien ook rekening mee dat er bepaalde handelskosten in rekening kunnen worden gebracht.

Wat je uiteindelijk ontvangt aan BTC is het bedrag van de Bitcoins, verminderd met de volledige transactiekosten. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat de kosten (sterk) kunnen verschillen afhankelijk van de crypto broker of exchange waar je een beroep op doet. Voer dus altijd vooraf een vergelijking uit, om niet te duur uit te zijn.

Vaak sprake van staffelkortingen
De kosten die door een exchange of broker worden aangerekend bij het kopen van Bitcoins zijn vaak helemaal niet vastgesteld. Dit betekent dat er bijvoorbeeld sprake kan zijn van de toepassing van een zogenaamde staffelkorting. Met andere woorden, hoe groter het handelsvolume dat je weet te realiseren binnen een bepaalde periode, des te lager de transactiekosten zullen komen te liggen. Voor elke crypto partij geldt dat ze haar eigen staffelkortingen kan hanteren. Controleer ook dit dus altijd even grondig, voor je Bitcoin gaat aanschaffen.

Van welke wallet maak je gebruik?

Bitcoins kopen is één ding, maar je moet natuurlijk ook over een soort van portefeuille beschikken waarin je ze kan opslaan. Dit noemen we een ‘crypto wallet’, of specifiek een ‘Bitcoin wallet’. Het gaat hierbij om een digitale portefeuille die jouw cryptocurrencies op een zo veilig mogelijke manier probeert op te slaan. Op het vlak van crypto wallets wordt een onderscheid gemaakt tussen onder meer:

  • Een apart aangemaakte crypto wallet (online of software wallet);
  • Een wallet bij de broker of exchange waarbij je handelt;
  • Eén van de verschillende hardware wallets op de markt;

Van welke Bitcoin wallet je precies gebruik gaat maken is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook van de technische kennis waarover je beschikt. Het eenvoudigst is het om ervoor te kiezen om je crypto holdings gewoon te laten staan bij de crypto broker of exchange waar je gebruik van maakt. Dit gezegd hebbende is dit echter zeker niet de veiligste keuze. Vooral wanneer je Bitcoins wil kopen voor de lange(re) termijn is het interessant om ervoor te kiezen om ze op een veilige hardware wallet te parkeren.

Passief inkomen verdienen met Bitcoin is mogelijk

Vroeger was het zo dat mensen die ervoor kozen om Bitcoin aan te schaffen er automatisch vanuit gingen dat ze pas het rendement op hun investering konden verzilveren op het moment dat de aangekochte BTC eenheden weer werden verkocht. Wat echter wanneer je helemaal niet van plan bent om je Bitcoin holdings in de aankomende periode te verkopen? In dat geval kan je er nog steeds een zeker rendement mee realiseren, meer bepaald door middel van “staking”.

Maar Bitcoin staken kan toch helemaal niet? Toch wel! In het verleden was het in eerste instantie uitsluitend mogelijk om zogenaamde ‘Proof of Stake’ munten te staken, maar tegenwoordig wordt die optie ook voor heel wat andere cryptomunten aangeboden. Hoeveel passief rendement je precies kunt realiseren met je Bitcoins is afhankelijk van de partij waarbij je ze onderbrengt. Het loont dus zeker de moeite om je hier eerst even grondig in te gaan verdiepen.

Vliegtuigspotten, het leukste uitje voor de kids
Dagje uit? Dit kan je meenemen om onderweg te eten!
De veiligheid van je evenement gaat boven alles
Kansen voor ondernemers om hun merknaam bij een groot publiek te promoten
Toon de nieuwst blogs »