Inloggen

Waterlicht vormt de spectaculaire opening van expositie op Loevestein

Duizenden bezoekers staan op 25 en 26 maart een mooi lichtspektakel te wachten op het imposante slot Loevestein. Waterlicht van Studio Roosegaarde vormt de opening van de expositie 'Denkend aan water...'

En wij mochten bij de generale repetitie van dit lichtkunstwerk aanwezig zijn!

Naar Slot Loevestein

Naar Slot Loevestein
In het puntje van Gelderland, daar waar de Maas en Waal samenkomen staat het imposante Slot Loevestein. Daar gingen wij naar toe om bij de generale repetitie van Waterlicht van Studio Roosegaarde te zijn. Dit vormt de spectaculaire opening van de tentoonstelling 'Denkend aan water...'.

We waren blij verrast. Want om bij het 700 jaar oude slot te komen reden we over een lange weg door een prachtig natuurgebied. Onderweg werden we begroet door vele paarden en zagen we heel veel vogels in dit waterrijke landschap. Ook schijn je in het Munnikenland, zoals dit gebied heet, runderen tegen te kunnen komen. En in dat stukje niemandsland zie je Loevestein opeens opdoemen.

Vanaf de parkeerplaats is het nog een stukje lopen om bij de ingang van het slot te komen. Maar wat een prachtige ligging. Omgeven door de rivieren met, knotwilgen en slotgrachten. Je kunt trouwens ook met de veerboot bij het slot komen.

Het slot zelf met de soldatenhuisjes en het terrein eromheen is imposant en op zich al een bezoek waard.

Tentoonstelling Denkend aan water

Tentoonstelling Denkend aan water
Conservator van Slot Loevestein, Annabel Dijkema, gaf interessante achtergrondinformatie over de tentoonstelling 'Denkend aan water'.

Ken je het gedicht 'Denkend aan Holland' nog? De titel van deze tentoonstelling is geïnspireerd op het gedicht van H. Marsman over het Hollandse landschap en de strijd tegen het water. Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat geldt ook voor Loevestein.

Aanleiding voor de expositie waren 3 bijzondere gebeurtenissen uit het verleden:
De Sint-Elisabethsvloed was vorig jaar 600 jaar geleden.
De Oude Hollandse Waterlinie bestaat dit jaar 350 jaar én
de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarvan Loevestein onderdeel is, is in 2021 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.

In de tentoonstelling hoor en zie je hoe de beheerders van het slot dagelijks bezig zijn met het reguleren van het waterpeil en kom je meer te weten over de geschiedenis met het water.

Maar ook wordt er naar de toekomst gekeken. De klimaatverandering is voelbaar. Zo hebben overstromingen, zoals die in Valkenburg en de droge zomers, ook effect op Loevestein. En wat als de zeespiegel stijgt, redt Loevestein het dan? Al schommelend en met licht - en geluidseffecten ervaar je zelf hoe het is om onder water te zijn.

Waterlicht zet Loevestein onder water

En dan op het moment dat het buiten helemaal donker is, kunnen we Waterlicht bewonderen. Binnen de vestingmuren wordt met blauw ledlicht nagebootst hoe hoog het water zou kunnen komen. Met golvende bewegingen van licht boven je hoofd werd het hele terrein 'onder water' gezet. Een prachtig gezicht en adembenemend.

Met dit project wil Daan Roosegaarde ons herinneren aan het belang van waterinnovatie en de impact van klimaatverandering. De virtuele overstroming brengt de kwetsbaarheid van het UNESCO-werelderfgoed Kasteel Loevestein in beeld.

Waterlicht reist de wereld over en heeft al diverse prijzen gewonnen. En dit weekend dus te zien in Poederoijen voor degene die een gratis ticket hebben weten te bemachtigen. Want Waterlicht is volledig volgeboekt. Maar de expositie 'Denkend aan water..' kun je wél bezoeken, nog t/m zondag 8 januari 2023.

25 maart 2022 - Meriam van Ravesteyn - Uitzinnig.nl

Foto's

Foto 1: Waterlicht - Studio Roosegaarde
Foto 2: Uitzinnig.nl


De 10 leukste theaters van Gelderland
De 10 leukste actieve uitjes van Gelderland
De 10 leukste attracties van Gelderland
De 10 leukste musea van Gelderland
Toon de nieuwste thema's »