Een belangrijk onderdeel van het museumeiland is de 'Biesbosch Beleving', waar kinderen buiten kunnen spelen met water door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken.
De Biesbosch, ontstaan door de St. Elisabethsvloed in 1421, was van de 15e tot en met de 20e eeuw het domein van vissers en eendenkooikers; griendhakkers en rietsnijders, hoepel- en mandenmakers.
Maar ook verzetshaard in de Tweede Wereldoorlog, waterwingebied en inmiddels een Nationaal Park met een rijke flora en fauna.
Wist je dat het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam bezoekers een inkijkje geeft in de unieke natuur en geschiedenis van de Biesbosch, een van de grootste zoetwatergetijdengebieden van Europa?
Wist je dat het museum een tentoonstelling heeft over de overstromingen en de rol van de Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het een schuilplaats was voor verzetsstrijders?
Wist je dat het museum zich ook richt op natuurbehoud, met tentoonstellingen over de flora en fauna van de Biesbosch en de inspanningen om dit kwetsbare gebied te beschermen?