Het museum kent diverse afdelingen. De ‘hoofdattractie’ wordt gevormd door de bijna duizend opgezette dieren op de eerste verdieping, die nog ingericht is in klassieke 19e-eeuwse stijl. Veel dieren zijn, in prachtige diorama’s, ingepast in hun natuurlijke omgeving. Naast een grote collectie vlinders is er hier ook een afdeling archeologie, voortgekomen uit de interesses van broeder Christofoor, die al in de jaren ’50 van de vorige eeuw archeologische vondsten verzamelde in Noord-Brabant en Limburg.
Op de benedenverdieping is een geologische afdeling met gesteenten, mineralen en fossielen. Hier is ook de afdeling volkenkunde met een expositie over de Witte Paters in Afrika en een sfeervolle zaal met Afrikaanse beelden en maskers.
Het museum heeft sinds eind 2004 het predikaat 'Geregistreerd Museum'. Hiermee mag het Oudenbossche museum zich rekenen tot de officiële musea van Nederland.
Wist je dat het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch een uitgebreide collectie heeft van opgezette dieren, fossielen en voorwerpen uit verschillende culturen van over de hele wereld?
Wist je dat het museum is opgericht door missionarissen en dat veel van de voorwerpen afkomstig zijn uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika, waar Nederlandse missionarissen actief waren?
Wist je dat bezoekers in het museum ook kunnen leren over de geschiedenis van de missionarissen in Nederland, en hun rol in de verspreiding van het christendom en westerse cultuur?