Ben je op zoek naar een creatieve invullen voor een dagje uit en heb je een groot hart voor literatuur? Ga dan eens een dag lang op zoek naar literaire schatten. En dan hebben we het niet over een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek, maar echt een complete dag weg met alles erop en eraan. In dit artikel vind je inspirerende tips om er een echt leuke dag uit van te maken, overgoten met een literair sausje.
Deventer boekenmarkt
Een bezoek aan de stad Deventer is sowieso altijd de moeite waard, maar de echte boekenliefhebbers trekken vooral op de eerste zondag van augustus naar deze Hanzestad, want dan vindt daar de grootste boekenmarkt van Europa plaats. Met maar liefst 850 kramen is dat natuurlijk een walhalla voor iedereen die zijn eigen boekenkast wil aanvullen met topboeken voor een prikkie. Je kunt er urenlang zoet zijn en daarnaast maak je natuurlijk ook even een wandeling door de fraaie straten van deze stad, die bekendstaat als één van de oudste steden van ons land.
Kringloopwinkels
Een andere goede bron voor het vinden van boeken is de kringloopwinkel. In vrijwel elke gemeente is tegenwoordig zo’n winkel te vinden en boeken kosten daar over het algemeen heel weinig geld. Je kunt een algemene kringloopwinkel bezoeken of op zoek gaan naar kringloopwinkels die in boeken gespecialiseerd zijn. Maak bijvoorbeeld een lijstje van drie of vier winkels die je binnen een paar uur tijd zou kunnen bezoeken. Hiermee vul je gemakkelijk een halve dag in, zodat je nog tijd overhoudt voor een ander onderdeel van jouw literaire dag uit.
Musea over boeken en auteurs
Zo’n volgend onderdeel zou bijvoorbeeld een bezoek aan een museum kunnen zijn. Nederland heeft een heus Literatuurmuseum (voorheen: Letterkundig Museum en Documentatie), dat staat in Den Haag. Het is gevestigd in het Koninklijke Bibliotheekcomplex en gewijd aan auteurs uit het Nederlandstalige gebied vanaf 1750. Neem je de kinderen mee op pad? Vergeet dan zeker niet een bezoek te brengen aan het Kinderboekenmuseum, dat op dezelfde locatie is gevestigd. Er zijn ook musea die specifiek aan één schrijver gewijd zijn, zoals het Louis Couperusmuseum (ook in Den Haag) en het Multatulimuseum in Amsterdam.
Literaire lezing
Auteurs houden regelmatig lezingen over hun nieuwste pennenvruchten. Zo’n literaire lezing vindt bijvoorbeeld plaats in een bibliotheek of kleine theaterzaal. Het is een perfecte manier om meer over een bepaald boek te weten te komen en de auteur persoonlijk te kunnen ontmoeten. Veel lezers grijpen zo’n kans ook aan om het boek door de auteur zelf te laten signeren. Veel van deze lezingen vinden plaats in de avond, zodat je overdag de gelegenheid hebt voor een boekenmarkt of museumbezoek en ’s avonds je eigen kennis kunt verrijken tijdens een inspirerende bijeenkomst. Ga vooral ook eens op zoek naar een literair diner, want natuurlijk wil je tussendoor ook wel een hapje eten. Soms wordt een boekpresentatie gecombineerd met een diner, waardoor je twee vliegen in één klap slaat.
Reis een hoofdpersoon achterna
Je kunt een literaire dagtocht natuurlijk ook vanuit een heel ander perspectief bekijken, namelijk dat van de hoofdpersoon in jouw favoriete roman. Welke steden bezocht het personage en welke specifieke locaties werden in het verhaal beschreven? Ga op pad en probeer uit te zoeken of de hoofdpersoon vandaag de dag nog dezelfde plekken had kunnen bezoeken. Je hoeft je hierbij overigens niet tot Nederland te beperken. Laat je inspireren door de boeken over Sherlock Holmes ter voorbereiding op een avontuurlijke stedentrip naar Londen of stel een lijst op van jouw favoriete sprookjes en probeer de bijbehorende kastelen te vinden.